JURNAL PENDERAAN KANAK-KANAK PDF

personaliti kepuasan kehidupan, bilangan anak, etnik & jantina ke atas potensi penderaan kanak-kanak. Jurnal Psikologi Malaysia, 9 (a). pp. Isu Semasa: Penderaan Kanak-Kanak Chng Woon Kee. p. 1 / 5. Embed or link this publication. Description. Isu Semasa: Penderaan Kanak-Kanak. Takrifan penderaan dan pengabaian kanak-kanak / Dr. Anjli Doshi-Gandhi. Doshi-Gandhi, Anjli () Takrifan penderaan dan pengabaian.

Author: Kajizragore Voodooshicage
Country: Netherlands
Language: English (Spanish)
Genre: Art
Published (Last): 18 January 2006
Pages: 294
PDF File Size: 19.98 Mb
ePub File Size: 20.33 Mb
ISBN: 708-3-69718-414-4
Downloads: 29316
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Mizuru

Jika diselak dada akhbar sesekali kita akan digemparkan dengan berita penderaan kanak-kanak yang dipaparkan di dada akhbar. Oleh itu, usaha baik yang diambil oleh setiap pihak perlulah dilakukan secara konsisten dan bukanlah hangat-hangat tahi ayam sahaja.

Ibu bapa juga haruslah berusaha untuk mencurahkan kasih sayang dan perhatian yang secukupnya kepada anak-anak di samping menanam sikap sayang-menyayangi antara mereka. Dalam banyak kes, penderaan dilakukan oleh kanak–kanak bapa yang menghadapi konflik kekeluargaan seperti hubungan yang rapuh antara suami dan isteri akibat daripada campur tangan pihak ketiga.

A number of respondents which consisted of either parent who pebderaan their children to 18 child care centres chosen randomly in Klang Valley have filled out the distributed questionnaire.

Sebagai contoh, pihak yang biasanya menjadi titik permulaan kepada penderaan kanak-kanak termasuklah ibu penderwan, ayah dan ibu tiri, ataupun ibu dan bapa saudara.

Penderaan Kanak-Kanak Bak kata pepatah, kanak-kanak itu ibarat kain putih dan ibu bapa merupakan pihak yang bertanggungjawab untuk mencorakkan kain putih tersebut. Walau bagaimanapun, apabila ibu bapa gagal untuk memberi upah wang seperti yang dijanjikan, jurnql saudara yang tidak memberi pertimbangan pula akan menyebabkan anak menghadapi akibatnya. Semua masalah yang bertali arus ini amat menekan perasaan. Jika penghayatan agama kuat, tidak mungkin ibu bapa akan berkelakuan bagai haruan makan anak dan sanggup mendera darah daging sendiri.

Keadaan ini akan menjadi lebih kronik apabila ibu dan bapa mengamalkan salah guna bahan berbahaya seperti dadah dan minuman keras untuk mencari ketenangan. Apabila tertekan, ibu bapa pula akan menjadikan anak-anak sebagai tempat melepaskan geram dan anak-anak itu didera.

Apabila sampai di rumah pula, ibu bapa terpaksa menghadapi karenah anak-anak yang selalunya menginginkan perhatian dan kasih sayang daripada ibu bapa. Abstract This article is based on the results if an exploratory study which is aimed to identify a the criteria assumed by parents as important in determining quality child care centres physical, social and administration aspects peneeraan b factors related to child-care centres: Kadang-kala, penjaga akan memukul si anak dengan tali pinggang, mencucuk si anak dengan puntung rokok ataupun membiarkan si anak dalam keadaan kelaparan.

  HEIKIN ASHI DAN VALCU PDF

Jirnal orang dewasa, ibu bapa perlulah berfikir dengan alasan dan bukti yang nyata dan haruslah mencurahkan kasih sayang dan perhatian yang sewajarnya terhadap anak-anak dan bukannya melepaskan geram kepada mereka. Any opinions, discussions, views and recommendations expressed in the article are solely those of the authors and are not ujrnal Jurnal Psikologi Malaysia, its editors or its publisher. Ibu bapa sepatutnya membela, memberi naungan dan memelihara hak kanak-kanak bagi menjamin kehidupan mereka yang sempurna.

Hal ini demikian kerana orang muda sering berdarah panas dan mudah naik marah dengan kesalahan-kesalahan peneeraan yang dilakukan oleh anakanak seperti merosakkan harta benda rumah, menangis sepanjang waktumenconteng buku, dan sebagainya.

User Jurnap Password Remember me.

Maka, saudara tersebut pula berjanji untuk menjaga anak dengan harapan akan mendapat upah wang junral yang dijanjikan pada setiap bulan.

The editors and publisher of Jurnal Psikologi Malaysia have made every possible effort to verify the accuracy of all information contained in this publication.

Isu Semasa: Penderaan Kanak-Kanak Chng Woon Kee

Peribahasa melayu berbunyi harapkan pagar dan pagar makan padi. Kesempitan hidup yang dihadapi oleh sesebuah keluarga juga menjadi antara faktor berlakunya penderaan kanak-kanak. Ini akan menyebabkan kesabaran ibu bapa mula cair dan anak-anak pula akan menjadi sasaran kemarahan ibu bapa.

Biasanya, keadaan ini akan berlaku kerana ibu bapa mengalami penyakit mental dan mempunyai emosi yang tidak stabil. Memang tidak dapat dinafikan bahawa terdapat juga dalam kalangan ibu bapa yang kurang mengamalkan ajaran agama mereka.

Create a free account Login. Walau bagaimanapun, sesetengah ibu bapa pula tidak mempedulikan hal ini kerana tidak mahu menjejaskan hubungan kekeluargaan antara mereka dengan saudara mereka. However, simultaneously, parents reported that the main reason for sending their children to child care was because there were no babysitters at home instead of seeking formal education.

  CABARAN DAN PEMUPUKAN HUBUNGAN ETNIK DI MALAYSIA PDF

Isu Semasa: Penderaan Kanak-Kanak Chng Woon Kee | PDF Flipbook

Yang menyedihkan lagi, terdapat sesetengah penjaga akan knaak-kanak masyarakat apabila si anak tersebut dianiaya melalui keganasan seksual. Ini kerana ibu bapa tidak mampu menanggung perbelanjaan keluarga dan terpaksa menyerahkan anak kepada orang lain, misalnya saudara terdekat untuk menjaga dan membesarkannya dengan janji akan memberikan kadar upah wang yang tertentu pada setiap bulan.

Keadaan ini berlaku kerana ibu bapa beranggapan bahawa mereka pernah menjadi mangsa penderaan dan anak-anak mereka pun patut mengalami kesakitan dan jurnla yang pernah dialami oleh mereka. Walau bagaimanapun, apa yang berlaku ialah pada zaman sekarang terdapat sesetengah ibu bapa terlibat dalam penderaan kanak-kanak. Dalam perjalanan pulang ke rumah pula, ibu bapa terpaksa menghadapi masalah kesesakan jalan raya yang akan menambahkan ketegangan mereka.

Salah satu punca berlakunya fenomena negatif ini adalah kerana masalah dalaman sesebuah keluarga. Kajian menunjukkan mereka yang sanggup mendera darah daging. Setiap pihak perlulah berganding bahu untuk menyelesaikan masalah ini dan bukannya menuding jari ke arah pihak lain. Overall, the awareness of education as a whole which leads to children’s development in a holistic way is yet to be achieved.

Di samping itu, kurangnya pendidikan uurnal dalam kalangan pasangan suami isteri merupakan antara penyebab masalah penderaan kanak-kanak. Embed or link this publication. Sebenarnya, pelbagai usaha telah diambil untuk mengatasi fenomena negatif sebelum ini iurnal usaha tersebut pendersan hujan jatuh ke pasir kerana usaha yang diambil tidak berterusan serta tidak berkekalan.

Mengapakah fenomena negatif ini akan berlaku? Mereka seterusnya akan diberi tekanan oleh majikan supaya meningkatkan produktiviti.

Apabila si anak bertemu dengan ibu bapa semula, ibu bapa yang prihatin akan mendapati bahawa tubuh si anak menjadi lebam dan lemah dan seterusnya akan melaporkan kejadian ini kepada pihak polis.

Kita semua haruslah mengkaji masalah ini secara mendalam dan berusaha dengan giat bagi mengatasi masalah yang semakin kronik dan melarat ini dengan konsep jika tiada angin yang bertiup masakan pokok akan bergoyang dan dengan keyakinan bahawa setiap penyakit pasti ada penawarnya.