CALATORI STRAINI DESPRE TARILE ROMANE VOL 6 PDF

Vol. 4. Other Titles: Călători străini despre Țările Române în secolul al lea: Călători străini despre Țările Related Subjects:(6). Romania. Vol. 1. Bucharest: Editura Știinţifică, [Holban, Maria], ed. Călători străini despre Ţările Române [Foreign Travelers in the Romanian Lands]. Vol.6, Paul de . CALATORI STRAINI DESPRE TARILE ROMANE Sup lirnent I www. dacoromanica. ro 6 Traducerea a fost efectuata dupd editia lui Nicolae Iorga, Acte,s1.

Author: Kazijinn Mobar
Country: Republic of Macedonia
Language: English (Spanish)
Genre: Automotive
Published (Last): 18 June 2015
Pages: 70
PDF File Size: 9.63 Mb
ePub File Size: 2.57 Mb
ISBN: 302-7-88655-741-6
Downloads: 57163
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Kadal

Dificultatile prezentate sunt mari, dar Inaltimea Voastra va t. Au venit si oaspeti din Liov la acest pranz chiar and ne-am asezat in odaie la masa, [anume] Sahak si Stefan, care a fost impreund cu mine la Moscova, ambii slujitori ai domnului Taeile.

Un observator obiectiv ar fi demontat intriga, ar fi dispretuit-o. Aceasta schimbare a fost suficientd pentru a readuce zilele 1ini0ite. Dar, dincolo de acest aspect, memoriul lui Gregorio de Reza ne furnizeazd o multime de amanunte de mare pret de alt gen. De misiunea lui Karma likes s-a ocupat i Daniel Barbu, Bram contra Bizant Exploran in cultura politica romaneascd, Bucuresti,p De aceea polonii, mai ales rutenii, se pot intelege cu ei.

Am redat-o aici pentru notele i comentariile lui Billecocq. El ajunge proaspat si odihnit, asa cum a plecat; cel mai modest salariu 11 primeste cu recunostiinta.

Acest abuz, deja a luat forma unui impozit regulat. Mi-au adus din alte case mantale pe care ei le purtau odinioard peste o astfel de imbracaminte [si] care erau intrutotul dupa tsrile celor din Danzig. Multe dintre case sunt mari si frumoase dar in imediata lor vecinAtate pot fi, in general, vdzute colibe nenorocite si baraci; risipa stfalucitoare si sardcia lucie se ciocnesc in toate directiile; bogatia, castigata prin mijloace dubioase este irositd ostentativ lard a avea in vedere prosperitatea celor care depind de posesiunile ei.

A doua sesiune a Adundrii era gata sa. Era ambitios i tia ca totul se vinde in vpl Imperiului Otoman. In a indeplinit functia de secretar al legatiei din Constantinopol, iar din pana in februarie a fost agent si consul general al Frantei in principate. Ei trebuie a fie casatoriti inainte de a fi hirotonisiti” 0 nu trebuie in nici un caz sd aibd o a doua sau a treia cdsatorie; pot deveni economi sau asesori la tribunalele ecleziastice insarcinate cu judecali in materie de cdsdtorii, divorturi, botezuri, etc.

  661FX M7 MANUAL PDF

La 18 ianuarie nu am hranit [animalele], am innoptat intr-un sat necunoscut mie. Prime le ztraini diplomatice au fost in Po Ionia i Ungaria, intrecand regele Francisc I tatona terenul pentru o posibild alianta impotnva Habsburgilor, cu care Franca se afla de cloud decenii in conflict, in cadrul reizboaielor italiene Regulamentul fu scoborat in ulitA si pus pe carul de mort.

Călători străini,vol.sup.

El este cel care are inscriptia despre care am vorbit adineauri. Judetele din partea de jos a Valahiei se impart in plase, iar cele din partea de sus in plaiuri38; cele din Moldova se impart in ocoluri cercuri.

El le estima la un total de aproximativ de ducati, adica o suma egald cu tributul anual plait de Moldova sultanului Mehmed al II-lea incepand din anul ! Opozilia statelor europene ar trebui sa fie tot atfit de ferma ca p.

Eu i stdpanul, desi sedeam intr-o caruta bine facutd ne infasurasem capul i intreg trupul in velinte turcesti, totusi eram plini de zapada; bine a fost Ca pieptul nu fusese afectat. De altfel, porunca 4i firmanul sunt ale Pragului Fericirii asemenea cerului. La 30 august am ajuns la Ia 5i. Dupa eliberare, a Incearcat in mai multe randuri sit recucereasca tronul Moldovei pentru fiul sau Stefaniti.

Astfel, in lunie un sol genovez pe nume Gughelmo Centurione se pregatea sa piece de acolo spre Moldova.

Printre alte obiceiuri caracteristice principatelor, nu pot uita folosirea universald a limbii noastre. Pe de altd dezpre, adaugam noi, fragmentele selectate lasa impresia, la prima vedere, cd tdrile romane s-ar afla in centrul atentiei autorilor respectivi.

Cat despre casele comunale, unele sume au fost cerute de catre sate pentru stabilimentele publice, necesare acelor comune, iar cu ocazia discutiilor in Adunare s-a dovedit ca aceste cheltuieli au fost acute de catre deputatii din Adunare, pentru districtele respective” n. II, studiu introd si note de Valentina Esanu, trad.

Gheorghe, la care ei adund din sate bani de sacrificiu, ca de altfel la noi de Crdciun. Adevarul este ca nici guvernul, nici domnitorul nu sunt pe deplin constienti de importanta reformelor judiciare, i ca adresa, pentru ca are drept scop sa arunce blamul pe 1ntreaga activitate a domnitorului, evita sa precizeze faptele, sa semnaleze cu exemple concrete incalcarile legii, evitit sa ceari pedepsirea acuzatilor, pentru ca ancheta care s-a efectuat ca urmare a cererii a dovedit repulsia constanta a domnitorului pentru amestecul In afacerile judecatoresti, si continua lui stanjeneala In mijlocul plangerilor necontenite care ii veneau impotriva tribunalelor, pe care nu le putea pedepsi.

  LA LEYENDA DE JIRAIYA EL GALANTE PDF

Daa ne-am fi indoit, Prea inaltate Doamne, asupra adevarului acestor acuzatii, totusi le-am fi adus la cunostinta VoastrA, conform convingerii noastre a opinia publia meritd satisfactie, chiar atunci and s-ar Insela si in special and este vorba de p.

Intemeindu-se de la inceput pe aceasta credintd, ei au luat calea pribegiei; din aceasta cauza s-au increzut si au apucat calea socotita cea bund. In jurnalul sau, Billecocq marturisea Ca timp de sapte ani s-a bucurat de ospitalitatea si bunavointa romanilor, cunoscandu-le sensibilitatea si potentialul si marturisea ca dupa 25 de ani de studii, de calatorii, de observatii diplomatice, teritoriul principatelor mi s-a parut interesant pentru a fi plasat in vizorul diplomatiei franceze.

Calaméo – Calatori straini,vol.5, sec. XIX

Pe preoti, pe voiti, sa-i aducd, Si cu sila sa-i boteze, Din turma Luminatorului sa-i scoatd, Apoi, aspru a mai poruncit: Este subliniata imensa bogatie de Nate care erau exportate in Po Ionia si Italia Este remarcata existenta a numeroase turme de oi. La 14 ianuarie viscolului i s-a adaugat o ceata deasa. Este una dintre conditiile esentiale ale integriatii Imperiului otoman!

Ace Iasi drum, dar in sens invers, I-au urmat in Devine capuchehaie reprezentant al propriului fiu, devenit domn in Aceasta era situatia Orli in momentul plecarii domnitorului Ghica [.

Din cele prezentate se vede clar ca Rincon si-a asumat, in lipsa unor instructiuni precise, misiunea unui ambasador extraordinar, fard a fi avut vreun mandat in acest sens. Aceasta trasaturd este datorata, pe de o parte, formei orientale in care a fost turnata expunerea evenimentelor din Tara Romaneascd, Ian pe de alta parte numeroaselor zvonuri care au circulat in epoca si care incurca foarte mult intelegerea clara a evenimentelor. Dominicanii gratiile lui Ieremia Tarlie, care participa la sarbatorile catolice oficiate de acestia la Iasi.

Calul moldovean nu meritd un asemenea elogiu; calul valah este Inca 0 mai degenerat deck el.